Hvordan kan VR og AR påvirke hverdagen din

Hvordan kan VR og AR påvirke hverdagen din

Livet for oss mennesker i dag handler ofte om at alt skal være lettest mulig. Transaksjonskostnadene skal ned, og vi skal helst gjøre minst mulig for å få det vi vil ha i fanget. På en annen side handler livet om hele tiden å gjøre fremskritt, ikke bare for oss selv, men også for andre. Virtual Reality og Augmented Reality gjør dette mulig, og jeg skal se på noen av mulighetene både VR og AR har gitt oss i dag og hva det i fremtiden kan gi oss.

Hva er faktisk forskjellen på VR og AR

VR står for «virtual reality», mens AR står for «augmented reality». I det store og det hele er forskjellen at VR skal en virtuell virkelighet, mens AR skaper en utvidet virkelighet av den virkelige verden. Hvordan man bruker disse to teknologiene er også forskjellig, hvor man med VR må ha en type visir med to skjermer for hvert øye som skaper denne virtuelle verden. I AR-teknologien er det litt enklere og man trenger egentlig ikke noe mer enn sin egen telefon, gode eksempler på AR er «Pokemon GO» eller Ruter sin kartfunksjon som viser hvor holdeplassene er. 

Prøve sko på Snapchat?

Ja, det kan du nå. Adidas lanserte sammen med kampanjen for den nye Adidas Ultraboost 19s en teknologi hvor du nå kan prøve på de nyeste sneakerne gjennom Snapchat. Adidas har her tatt i bruk Snapchat’s AR-teknologi hvor du kan gå inn i Adidas butikk, velge et par sko og prøve dem på. Hos Adidas blir kun «skoen» lagt utenpå den sko du allerede har på og man får en litt klumpete og litt uklar sko. Dette er jo absolutt ingen veldig revolusjonerende teknologi, men kan gi deg som kunde et bedre innblikk i hvordan skoen vil se ut.

Passer sofaen inn i hjørnet der?

IKEA, den svenske giganten er også en bedrift som har tatt i bruk denne AR-teknologien for å gjøre det lettere for folk. Denne funksjonen er ikke den nyeste på markedet da den ble lansert så tidlig som høsten 2017, men gir forbrukerne en helt ny og unik mulighet til å prøve ut møblene hjemme. Den er veldig brukervennlig, men som med veldig mange andre AR-tjenester er den ikke helt 100% perfekt. Enkelt kan man gå inn i appen, velge det produktet man vil teste, scanne den delen av rommet du vil den skal stå, og plutselig har du en helt ny sofa i stuen.

Video: IKEA

Hva kan fremtiden bringe?

Det er ingen tvil om VR og AR kan gi oss store muligheter i fremtiden og noe som vil påvirke hverdagen, noe jeg selv også har veldig tro på. Teknologien er enda ung, er som nevnt enda ikke 100% optimalisert eller til å stole fullt på. Den som først vi ta de store skrittene er AR da dette er en del enklere teknologi enn hva VR er, men selv tror jeg at VR som kommer til å gjøre den største forskjellen og påvirke vår hverdag aller mest i fremtiden. AR-teknologien er allerede godt utbredt og store aktører er på vei på inn på dette markedet. Store selskaper som for eksempel Shopify, Apple og Amazon er selskaper som allerede har eller kommer til å satse på AR. Alle tre vil etablere seg i spill og shopping kategorien, og vil i fremtiden lansere ganske lignende tjenester som både Adidas og IKEA har gjort.

På en annen side mener Dagens Næringsliv at VR ikke kan bli «ekte» før man klarer å erstatte alle sanseinntrykk, noe mange eksperter mener at vil være mulig om noen år. Når dette blir en realitet er mulighetene så godt som uendelige, og man håper å kunne skape en toveis kommunikasjon med hjernen. Dette åpner store dører for både forskning, terapi og vil for for eksempel funksjonshemmede mennesker åpne opp verdener som for dem til daglig ikke finnes.

// Jonas Bjørge Paulsen


Kilder:

https://medium.com/@veenareddy/get-real-virtually-with-therapists-the-first-vr-adopted-neurological-rehab-clinic-1699f8bd93f2

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

https://www.socialmediatoday.com/news/snapchat-lets-you-virtually-try-on-the-latest-adidas-sneakers-in-new-ar-pro/544139/

https://www.tek.no/artikler/apples-ar-briller-kommer-trolig-i-2020/411689

https://lifehacker.com/how-to-use-the-amazon-apps-ar-shopping-feature-1823362595

https://www.ikea.com/no/no/about_ikea/newsitem/pm_ikea_places

3 Comments

  1. Du har skrevet et godt innlegg med god overskrift, ingress og underoverskrifter! Det blir spennende å se hvordan VR og AR videre vil påvirke vår fremtid… Gleder meg til å se flere innlegg!

  2. Helt klart interessant tema dette altså! Lurer litt på hvordan AR og VR kan bli brukt i spill fremover? Hva kan fremtiden bringe? Kan vi for eksempel om 5-10 år kunne være Messi i et fotballspill? Eller gå inn i rollen som uerfaren krigssoldat blant FN-styrkene utplassert i Libanon? Hva sier ekspertene om bruk av VR i spill?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *